3 & 4 HuWe

Humane wetenschappen

Wat leer je?

Je onderzoekt hoe mensen zich ontwikkelen en hoe iemand zijn persoonlijkheid vormt. Daarnaast krijg je inzicht in de onderlinge verhoudingen tussen mensen en ook tussen een persoon en de maatschappij. Hierbij is er ook aandacht voor de multiculturele wereld waarin we leven. Daarnaast leren we je ook met een andere blik naar kunst kijken en proberen we ons in te leven in het hoofd van de kunstenaars zelf om zo te ontdekken hoe ze tot het kunstwerk zijn gekomen. We buigen ons verder ook over ethische vraagstukken waarbij je leert te argumenteren waarom iets goed of slecht kan zijn en waarom het vaak eerder grijs is dan zwart of wit. Je leert nadenken over het leven en wie we zijn als mens en persoon. Tot slot krijg je ook de kans om je brede basis voor de andere vakken te verdiepen, waarmee we je klaarstomen voor de derde graad en het hoger onderwijs. Zo kies je met deze richting voor een uur kunstbeschouwing waarin je leert kunst analyseren en op een andere manier bekijken en expressie, waarin je leert voor een publiek te spreken en op een creatieve manier met taal te spelen.. Verder krijg je ook de vakken informaticawetenschappen waarin je de basis van het programmeren van databases leert en expressie. Binnen onderzoekscompetenties kunst leer je dan weer hoe je een wetenschappelijk onderzoek voert, waarbij kunst in de kijker staat.

Legende (vakken)

Algemene vorming
Richtingspecifieke vorming
Schoolspecifieke keuze

Wie ben je?

Je denkt graag na over de relaties tussen mensen en wat ons tot mens maakt. Je bent geïnteresseerd in kunst en cultuur en staat open voor andere meningen dan de jouwe. Je bent vooral geïnteresseerd in de theorie achter de sociale en psychologische ontwikkeling van de mens en iets minder in de praktische kant. Je bent iemand die graag studeert en die geen moeite heeft om veel theorie te studeren en die toe te passen op nieuwe situaties.

Waarheen ga je?

In de derde graad kan je verder binnen deze optie met de richting Humane wetenschappen. Hiermee hou je alle opties open voor het hoger onderwijs en kan je zowel naar de universiteit als de hogeschool gaan. Ook Welzijnswetenschappen is een optie, binnen deze studierichting ligt de focus nog meer op de menswetenschappen en hiermee bereiden we je specifiek voor op een hogere studie binnen dit domein.

Algemene vragen

Alle info over inschrijven op onze school vind je via deze link.

We lichten graag onze richtingen uitgebreid toe op onze ‘open dagen’. Meer info hierover vind je via volgende link.

Jouw lessentabel

3de
4de
Wiskunde
4
4
Nederlands
4
4
Frans
4
4
Engels
2
2
Aardrijkskunde
1
1
Natuurwetenschappen
3
3
Geschiedenis
2
2
Godsdienst
2
2
Artistieke vorming
1
Lichamelijke opvoeding
2
2
Wereldwijs
1
1
Kunstbeschouwing
1
1
Filosofie
1
2
Sociologie & Psychologie
2
3
OC Kunst
1
1
Expressie
1
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.

Bekijk ons studieaanbod