5 & 6 MoTa

Moderne talen

Wat leer je?

Je krijgt een extra uur Frans en Engels, waarin je je vaardigheden verder aanscherpt en beter leert communiceren in deze talen. Je leert deze talen echt gebruiken op alle mogelijke manieren, zoals noteren in de les in het Engels of Frans zelf. Daarnaast zal je kennismaken met literatuur en die teksten diepgaand analyseren. Ook leer je op een andere manier naar taal kijken en onderzoek je hoe cultuur en taal samenhangen en wat de samenhang is tussen de talen onderling door naar hun grammatica te kijken. Verder werk je aan je kennis van je vierde taal, Duits, zodat je in staat bent om met Duitstaligen te communiceren en kan kennismaken met de Duitse cultuur via literaire teksten en filmpjes. Nieuw is de vijfde taal die je leert, het Italiaans. Je leerkracht neemt je mee in gedachten naar het Italiaanse schiereiland en leert je de cultuur kennen. Je leert al het nodige om te communiceren over eenvoudige zaken met de lokale mensen. In het vak taalredactie en taaltechnologie leer je je eigen teksten, maar ook die van anderen, te verbeteren met behulp van digitale tools. Je krijgt bovendien een breed overzicht over de literatuur doorheen tijd en ruimte in het vak wereldliteratuur. Tot slot bereiden we je voor op het hoger onderwijs met lessen over het taalgebruik in het hoger onderwijs en het schrijven van werkstukken, filosofie en kunst en leren we je de vaardigheden die je nodig hebt om de wereld te ontdekken door je o.a. de nodige financiële bagage te geven.

Legende (vakken)

Algemene vorming
Richtingspecifieke vorming
Schoolspecifieke keuze

Wie ben je?

Je houdt van talen en wil graag leren hoe je jezelf in zoveel mogelijk talen kan uiten. Je denkt graag na over hoe een taal werkt en de regels om zinnen te bouwen. Verder vind je het leuk om teksten uit te schrijven en/of te presenteren. Je bent iemand die graag studeert en die geen moeite heeft om veel theorie te studeren en die toe te passen op nieuwe situaties.

Waarheen ga je?

Deze richting bereidt je voor op de talige richtingen aan de universiteit, bijvoorbeeld Frans, Engels, Duits of Italiaans aan de faculteit Taal- en Letterkunde of Toegepaste taalkunde. Daarnaast staan alle richtingen met minder wiskunde aan de universiteit of hogeschool voor jou open.

Algemene vragen

Alle info over inschrijven op onze school vind je via deze link.

We lichten graag onze richtingen uitgebreid toe op onze ‘open dagen’. Meer info hierover vind je via volgende link.

Jouw lessentabel

5de
6de
Wiskunde
2
3
Nederlands
4
4
Frans
5
4
Engels
3
4
Aardrijkskunde
1
1
Natuurwetenschappen
2
1
Geschiedenis
2
2
Godsdienst
2
2
Lichamelijke opvoeding
2
2
Financiële geletterdheid
1
Filosofie
1
Academische geletterdheid
1
Esthetica
1
Duits
3
3
Italiaans
2
2
Taaltechnologie en taalredactie
1
1
Wereldliteratuur
1
1
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.

Bekijk ons studieaanbod