5 & 6 TcWe

Taal- en communicatiewetenschappen

Wat leer je?

Je leert kritisch nadenken over de invloed van de media op de samenleving en onderzoekt hoe verweven media en de digitale component zijn met ons dagelijkse leven. Daarnaast gaan we ook dieper in op de mogelijkheden van taaltechnologie en hoe die ons leven meer en meer vormgeeft. Verder scherp je je vaardigheden in het Frans en Engels aan en leer je beter communiceren in deze talen. Je leert deze talen echt gebruiken op alle mogelijke manieren, zoals noteren in de les in het Engels of Frans zelf. Ook leer je op een andere manier naar taal kijken en onderzoek je hoe cultuur en taal samenhangen en wat de samenhang is tussen de talen onderling door naar hun grammatica te kijken. Verder werk je aan je kennis van je vierde taal, Duits, zodat je in staat bent om met Duitstaligen te communiceren en kan kennismaken met de Duitse cultuur via literaire teksten en filmpjes. Je krijgt ook een extra uur Nederlands waarin je leert je eigen teksten, maar ook die van anderen, te verbeteren met behulp van digitale tools. Je leert er verder de ondertoon van taaluitingen te analyseren en aan te passen om de communicatie te verbeteren. Via het vak project taal proef je daarnaast al eens van het vertaal- en redactioneel werk en leer je de theorie toepassen binnen concrete situaties. Tot slot bereiden we je voor op het hoger onderwijs met lessen over het taalgebruik in het hoger onderwijs en het schrijven van werkstukken, filosofie en kunst en leren we je de vaardigheden die je nodig hebt om de wereld te ontdekken door je o.a. de nodige financiële bagage te geven.

Legende (vakken)

Algemene vorming
Richtingspecifieke vorming
Schoolspecifieke keuze

Wie ben je?

Je houdt van talen en wil graag leren hoe je jezelf in zoveel mogelijk talen kan uiten. Je denkt graag na over hoe een taal werkt en de regels om zinnen te bouwen. Verder vind je het leuk om teksten uit te schrijven en/of te presenteren en ben je heel geïnteresseerd hoe communicatie en media werken en hoe je je boodschap het beste kan overbrengen. Je bent een goede student, je hebt graag wat hulp bij het studeren van grote stukken theorie en vindt het makkelijker om de theorie binnen concrete situaties te studeren.

Waarheen ga je?

Deze richting bereidt je voor op alle talige – en communicatierichtingen aan de universiteit, bijvoorbeeld Communicatiewetenschappen of Toegepaste taalkunde of talen. Daarnaast staan alle richtingen met minder wiskunde aan de hogeschool voor jou open.

Algemene vragen

Alle info over inschrijven op onze school vind je via deze link.

We lichten graag onze richtingen uitgebreid toe op onze ‘open dagen’. Meer info hierover vind je via volgende link.

Jouw lessentabel

5de
6de
Wiskunde
2
3
Nederlands
5
5
Frans
4
4
Engels
3
3
Aardrijkskunde
1
1
Natuurwetenschappen
2
1
Geschiedenis
1
1
Godsdienst
2
2
Lichamelijke opvoeding
2
2
Filosofie
1
Financiële geletterdheid
1
Academische geletterdheid
1
Esthetica
1
Duits
2
3
Communicatiewetenschappen en taaltechnologie
3
2
Project taal
2
2
Politiek landschap
1
1
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.

Bekijk ons studieaanbod