3 & 4 MoTa

Moderne talen

Wat leer je?

Je ontwikkelt je vaardigheden in de verschillende moderne talen. Zo leer je beter communiceren in het Frans en Engels, maar ga je ook eens op een andere manier aan de slag met taal door onder meer uitdagende en creatieve opdrachten. Daarnaast leer je een vierde taal, namelijk Duits. Je ziet de belangrijkste grammaticaregels en leert nieuwe woordenschat, zodat je jezelf kan redden op reis in Duitsland. Je krijgt ook een extra uur Nederlands, waarin je op een andere manier naar onze moedertaal leert kijken. Zo maak je kennis met literaire teksten en onderzoek je hoe bepaalde teksten in een bepaalde tijd kunnen geschreven zijn. Verder leer je ook aandacht te hebben voor de vele taalverschillen tussen verschillende sprekers en de zinsbouw en wat voor invloed dat heeft op de communicatie. In het nieuwe vak communicatiewetenschappen leer je dan weer nadenken over de invloed van media op ons leven en krijg je inzicht in hoe media werken. Tot slot krijg je ook de kans om je brede basis voor de andere vakken te verdiepen, waarmee we je klaarstomen voor de derde graad en het hoger onderwijs.  Zo kies je met deze richting voor het vak kunstbeschouwing waarin je leert kunst analyseren en op een andere manier bekijken. Verder krijg je ook de vakken expressie, waarin je leert voor een publiek te spreken en op een creatieve manier met taal te spelen en onderzoekscompetenties wetenschappen waarin je op een wetenschappelijke manier proeven en onderzoeken leert uitvoeren.

Legende (vakken)

Algemene vorming
Richtingspecifieke vorming
Schoolspecifieke keuze

Wie ben je?

Je bent geïnteresseerd in talen en wil graag leren hoe je in zoveel mogelijk talen je zelf kan uiten. Je denkt graag na over hoe een taal werkt en de regels om zinnen te bouwen. Daarnaast hou je ervan om teksten uit te schrijven en/of te presenteren. Je bent verder iemand die graag studeert en die geen moeite heeft om veel theorie te studeren en die toe te passen op nieuwe situaties.

Waarheen ga je?

In de derde graad kan je verder binnen deze optie met de richting Moderne talen of kan je ervoor kiezen om het pakket wetenschappen uit te breiden en verder te gaan binnen Moderne talen-wetenschappen. Hiermee hou je alle opties open voor het hoger onderwijs en kan je zowel naar de universiteit als de hogeschool gaan. Ook Taal- en communicatiewetenschappen is een optie, binnen deze studierichting ligt de focus nog meer op de talige vakken en hiermee bereiden we je specifiek voor op een hogere studie binnen dit domein.

Algemene vragen

Alle info over inschrijven op onze school vind je via deze link.

We lichten graag onze richtingen uitgebreid toe op onze ‘open dagen’. Meer info hierover vind je via volgende link.

Jouw lessentabel

3de
4de
Wiskunde
4
4
Nederlands
5
4
Frans
5
4
Engels
3
3
Aardrijkskunde
1
1
Natuurwetenschappen
3
3
Geschiedenis
2
2
Godsdienst
2
2
Artistieke vorming
1
Lichamelijke opvoeding
2
2
Wereldwijs
1
1
Communicatiewetenschappen en taaltechnologie
1
2
Duits
1
2
Expressie
1
Kunstbeschouwing
1
OC Wetenschappen
1
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.

Bekijk ons studieaanbod